Burn-out

Wat is een Burn-out?

Een burn-out is het gevoel van helemaal opgebrand zijn. Je hebt geen energie en motivatie meer voor werk en dagelijkse bezigheden als gevolg van geestelijke en lichamelijke uitputting. Vaak ontstaat een burn-out als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Iemand die een burn-out heeft voelt zich naast fysiek uitgeput vaak angstig, gefrustreerd of onbegrepen. Daarbij kunnen vaak ook negatieve of depressieve gevoelens komen kijken.

Een burn-out ontstaat vaak door te hoge verwachtingen van jezelf. Ons zelfbeeld speelt hierbij een grote rol. Sta je negatief tegen over jezelf dan voel je je al snel minder dan een ander.
Oorzaken van een negatief zelfbeeld kunnen bijvoorbeeld zijn: perfectionisme, prestatiegerichtheid of bewijsdrang. Ben je perfectionistisch en prestatie-gericht, dan geef je al snel meer dan 100% van jezelf. Uiteindelijk zorgt dit voor roofbouw op je lichaam. Een langere periode waarin de lat veel te hoog ligt zorgt dan uiteindelijk voor een burn-out.

Bij een burn-out ben je vaak uitgeteld en heb je veel rust nodig. Er is namelijk sprake van een disbalans in je stressmechanisme. De systemen die bij inspanning probleemloos voor voldoende energie zorgden, werken anders. Daarom kosten dingen die je eerder met gemak deed, nu veel moeite.

Positieve invloed van bewegen

In beweging komen bevorderd het herstel van een burn-out, maar dan moet je wel eerst in actie komen en dit vervolgens zorgvuldig doseren. Intensieve beweging kost veel energie dus dit is geen goed idee. Afhankelijk van de mate van vermoeidheid kan extensieve beweging een positieve invloed hebben op het herstel van de burn-out. Bij deze vorm van beweging is het belangrijk dat je GEEN prestatie hoeft te leveren. Gewoon lekker bewegen.

Het belangrijkste na je training is het herstel. Neem bewust na de beweging een moment van herstel door bijvoorbeeld even te liggen en te ontspannen. Het is de afwisseling van beweging en bewuste ontspanning die je lichaam leert hoe hij zichzelf weer kan herstellen.

Je herstelvermogen zal in het begin niet optimaal werken, maar met alleen rusten kom je er helaas ook niet. Om het lichaam te leren zichzelf sneller te herstellen is er ook milde beweging nodig. Bewegen heeft een positieve invloed op de toename van onder andere endorfine en dopamine. Daarnaast helpt het ook om de slaap te verbeteren. Hierdoor kun je stressklachten reduceren en je herstel door middel van een goede nachtrust bevorderen.

Therapy that works out
Therapy that works out

Ons doel

Veel mensen vinden het normaal gesproken al moeilijk genoeg om zichzelf te motiveren om actief te bewegen en naar de sportschool te gaan. Als we depressief, angstig, gestrest of andere psychische of emotionele problemen hebben, dan kan het dubbel zo moeilijk zijn. Ook al weet je dat sporten en actief bewegen je beter laat voelen, een depressie, angst, stress of burn-out beroofd je van de energie en motivatie die je nodig hebt om naar de sportschool te gaan.

Natuurlijk, een uur op een loopband staan of doelloos ronddwalen in de sportschool is voor niemand motiverend, maar de sportschool hoeft zeker niet saai te zijn. Met een op maat gemaakt trainingsprogramma en realistische doelstellingen helpen de coaches van Movement je niet alleen de stap naar de sportschool te maken, maar helpen wij je ook om je het plezier van sporten te ervaren.

Misschien heb jij bij bewegen in de sportschool een doemscenario in gedachten en durf jij daarom niet te gaan sporten. Wij laten je anders tegen deze situatie aan kijken. Je wordt bewust van het feit dat sporten iets is dat je voor jezelf doet. Wij laten je inzien dat iedereen ooit in de sportschool is begonnen met het idee om iets aan zichzelf te willen veranderen.

Als je mentale problemen ervaart of al geruime tijd of zelfs nog nooit in de sportschool bent geweest kun je jezelf niet te hoge doelen stellen. We beginnen daarom klein en stellen haalbare en motiverende korte termijn doelstellingen.Ons doel is om in een relatief korte periode van 6 tot 8 weken jou het plezier in sporten terug te geven. Samen nemen we die eerste stappen in de sportschool. Door de combinatie van beweging en cognitieve gedragstherapie ben je sneller in staat om weer met plezier zelfstandig te kunnen sporten.