Dagboek van Karim

Dagboek – Movement 8 weken programma

Bent u benieuwd hoe Karim zijn Movement 8 weken programma heeft ervaren? Gelukkig heeft hij van deze ervaring een dagboek bijgehouden. Het was voor Karim een hele grote stap om te starten met het 8 weken programma. Uit eindelijk hebben wij samen die stap naar de sportschool gezet. Het was een mooie reis met hoge pieken en diepe dalen, maar uiteindelijk met het gewenste resultaat. Movement kan ook u helpen die stap naar de sportschool te maken. Bekijk hier het Movement 8 weken programma.

Herkenning

Vandaag las ik op Facebook een persoonlijk bericht van Jordy. Ik ken hem als een toffe gast die altijd met sport en voetbal in de weer is. Ik las in zijn Facebook bericht dat hij in het verleden te maken heeft gehad met angst en burn-out klachten. Dit was exact de situatie waar ik mij op dat moment in bevond. Ik besloot om Jordy een berichtje te sturen over wat ik op dit moment ervaar en dat ik mij herken in zijn verhaal. Hij vertelde mij gaandeweg het gesprek over het Movement Therapy 8 weken programma en dat hij graag met mij dit traject aan zou willen gaan. Mijn interesse was gewekt.

Nieuwe start

Het jaar is net begonnen, een goed moment voor een nieuwe start.

Ik heb besloten om op het aanbod van Jordy in te gaan en deel te nemen aan het Movement traject. Het begon met het invullen van een online enquete de dag voor onze eerste afspraak. De volgende stap was dus daadwerkelijk naar de sportschool gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben heen gegaan.

De eerste afspraak

De eerste afspraak was in Zaandam, in een voor mij onbekende sportschool. Dit maakte het niet gemakkelijk, maar ik wist dat Jordy mij zou opwachten en dat gaf vertrouwen. Eenmaal binnen liepen we een rondje door de sportschool en startten we het gesprek. Ontspannen, over koetjes en kalfjes. Langzaam aan ging het gesprek over wat wij beide zoal mee gemaakt hebben. Het was fijn om met iemand te spreken die zelf ook ervaren heeft hoe vervelend dit is. Het ijs was gebroken en het gesprek verliep verder vanzelf. We besloten aan de slag te gaan. Langzaam aan, maar ik deed na lange tijd weer eens iets. We begonnen met wandelen op de loopband en wat buikspieroefeningen. Daarna een oefening op de step. Het was vrij simpel allemaal, maar ik merkte meteen dat mijn ademhaling omhoog ging. Even ervaarde ik een gevoel van spanning in mijn lijf, een spanning die ik ervaar als ik een paniekaanval krijg. Jordy vertelde mij dat het gevoel van een hoge hartslag, het warm krijgen en transpireren bij een opkomende paniekaanval het zelfde kan voelen als de reactie van het lichaam die ik nu ervaar door het sporten. Dit stelde mij gerust.

Ik heb het gedaan, training één zat erop. Ik was trots en voldaan want stap 1 is gezet. Toen snel de auto in en weg want die kleedkamer was erg druk voor mijn gevoel.

Therapy that works out

The day after

Vroeg in de ochtend kreeg ik een berichtje van Jordy, “Goed geslapen?”

Dat had ik zeker, ik was uitgeput. Er is nog een lange weg te bewandelen, maar de volgende afspraak staat alweer gepland. We gaan er voor. Ik train nu 1x per week onder begeleiding van Jordy. We beginnen met trainingen van 30 minuten en gaan dit rustig opbouwen naar een uurtje sporten.

Lastig begin

Training nummer twee stond vandaag op het programma. Ditmaal in Assendelft, de sportschool waar ik voorheen gesport heb. Sinds mijn afwezigheid is deze sportschool overgenomen door Basic-Fit en dat is te merken. Het is er druk! Dit kwam behoorlijk op mij af.

We begonnen met een beetje wandelen op de loopband en wat core oefeningen in de fitness. Naast het bewegen waren we voornamelijk aan het kletsen over wat er allemaal speelt en hoe ik de afgelopen week had ervaren. Helaas werd het mij echt te druk in de fitness, ik kreeg een lichte paniek aanval. Jordy merkte dit tijdig op en besloot om samen even naar een lege zaal voor groepslessen te gaan. Daar was helemaal niemand, wat een verademing. Maar bij de cooling down op de fiets was het gevoel er in eens weer. Datzelfde gevoel op mijn borst als wanneer ik een paniekaanval heb. Toen ik in de kleedkamer zat wilde ik nog maar één ding, naar huis. Niet alleen fysiek maar vooral mentaal was ik kapot. Dit was het moment waarop ik tegen mezelf zei dat ik door moest gaan, niet opgeven. Jordy had al tegen mij gezegd dat vooral het begin lastig zou worden.

Een klein uurtje later krijg ik een berichtje van Jordy “gaat het weer? Beetje recht getrokken?” Fijn om iemand te hebben die niet alleen bij de training naast je staat, maar zijn werk serieus neemt en nog even contact met je opneemt om te kijken hoe het gaat.

Mijn verhaal

Na de training van gister besloot ik mijn persoonlijke verhaal op Facebook te zetten. Ik ging de laatste tijd minder van huis, ik ben gestopt met drinken en nu vooral even gefocust op dit Movement traject. Op deze manier dacht ik toch meer begrip van de mensen om me heen te kunnen krijgen voor mijn afwezigheid. Na mijn verhaal gedaan te hebben op Facebook ontplofte mijn telefoon bijna. Zoveel vrienden en bekenden die mij steunden en sommige die blijkbaar ook soort gelijke issues hadden. Ik heb al die tijd gedacht dat ik de enige was.
Dit had ik niet verwacht, maar het deed me enorm goed.

Super training

We mogen weer. Vandaag trainen we weer in Assendelft. De laatst keer eindigde niet zo goed dus de stap naar de sportschool was wederom heel erg groot. Maar ik ben gegaan! We hadden deze keer besloten om in de middag te gaan sporten. Het was een stuk rustiger, en zelf was ik daar door ook een stuk rustiger. De training ging super. Dit gaf mij heel veel vertrouwen, zelfs zoveel dat ik Jordy vroeg of ik deze week nog een keer zelf mocht gaan sporten. Helaas mocht dit nog niet. ‘Rustig aan’ was zijn antwoord.

Geen zin

Vandaag had ik een mindere dag en helemaal geen zin om te trainen. Ik stuurde Jordy een bericht hoe ik mij voelde en dat de motivatie ver te zoeken was. Hij haalde mij niet over en maar zei dat “even lekker niks doen” en “accepteren dat dit soort dagen er tussen zitten” ook goed is. “Iedereen heeft mindere dagen, onthoudt dat.” Juist door dat ik niet MOEST heb ik toch besloten om gewoon te gaan. De training ging verrassend goed. Jordy beaamde dit. Dit was voor mij een behoorlijke opsteker. Wanneer mag ik weer?

Op eigen benen staan

Het is tijd om een persoonlijk trainingsschema op te stellen.
Naast de training met Jordy mag ik nu 1x per week zelfstandig gaan sporten. Samen liepen we het schema door. Het schema bestond uit herkenbare en laagdrempelige oefeningen. Als afsluiter zijn we samen gaan boksen. Even alle energie eruit en met een voldaan gevoel naar huis. Na afloop gingen we nog rekken en strekken in de groepsleszaal. Dit deden we om mijn spieren wat meer te kunnen ontspannen.

Volgende week moet ik zelfstandig naar de sportschool. Wat een stap. Jordy is toevallig die week ook op vakantie dus ik heb geen stok achter de deur. Ik moet het nu echt zelf doen.

Dear stress, lets break up
Dear stress, lets break up

Grote stap

Maandag avond, wat een drukte, wat een hel. Ik heb mezelf op de fiets geïnstalleerd en dat ging prima. In de fitnessruimte hield ik het helaas niet al te lang vol. Na een aantal oefeningen ben ik naar huis gegaan. Helaas maar het was niet anders. Geen zelf medelijden, gewoon accepteren en weer door. Vanaf  Jordy zijn vakantie adres kreeg ik vervolgens de reactie “Knap gedaan, je heb zelf de stap gezet om heen te gaan, dat is echt top en mag je trots op zijn”.

Flink afgevallen

Jordy is weer terug van vakantie en ik ging vandaag vol goede moed richting de sportschool. Naast lekker bewegen in de sportschool ben ik goed op mijn eten gaan letten. Ik vond het een goed moment om mijzelf weer eens te wegen. Ik was al 8kg kwijt. Dat werkte behoorlijk motiverend. De trainingen gaan me steeds beter af, ik voel mij fitter en lekkerder in mijn vel.

‘Ohjee’

Vandaag weer alleen sporten en het ging super. Ik was rond het middag uur gaan sporten. Het was niet heel druk maar er was best wel wat volk. Ik dacht meteen ‘ohjee’ daar gaan we weer, maar toen ik eenmaal bezig was verdween dat gevoel als sneeuw voor de zon. Ik heb in de afgelopen tijd geleerd hoe ik hier mee om kan gaan. Ik had lekker getraind en de 45 minuten vlogen voorbij.

Lekker voelen door beweging

De laatste les samen met Jordy. Ik heb de griep te pakken gehad, en niet zo’n klein beetje ook. Maar goed al bijna 2 maanden lekker aan het sporten dus geen excuus ik ga gewoon heen. Eenmaal op de sportschool was de eerste vraag, “Ben je wel fit genoeg om te trainen?” Ook nu laat Jordy merken dat alles mag maar niets moet. Na 10 minuutjes warming up voelde ik mij eigenlijk kip lekker. De training ging goed en ook het boksen ging alweer een stuk beter.

Na afloop van de les was het weer tijd om weer een enquete in te vullen. Even evalueren en goed naar jezelf kijken, waar sta ik nu. Ik heb echt al stappen gemaakt. Ik merk dat mijn conditie verbeterd is en ik ga zelfstandig naar de sportschool. Een klein uurtje in de sportschool is nu voor mij prima vol te houden. Ik ben het ook weer leuk gaan vinden om te sporten. Momenteel werk ik weer 3 uurtjes per dag en daarnaast heb ik nog genoeg tijd en energie om regelmatig te gaan sporten, dit doe ik dan ook trouw.

Zo kwam er een einde aan ‘het niet meer naar de sportschool durven gaan’. Ik heb het boksen weer opgepakt en kan mezelf nog steeds zelf motiveren om te gaan sporten. Ik heb veel gehad aan deze 8 weken. Ik kan echt iedereen die niet lekker in zijn vel zit het Movement Therapy 8 weken programma aanbevelen.

Jordy ontzettend bedankt voor alles, ik voel me een beter mens.

Karim