Stress

Wat is stress?

Als we denken aan stress gaat het meestal over het ervaren van ongezonde druk.
Maar stress hoeft niet altijd ongezond te zijn. Gezonde stress ervaren we bijvoorbeeld voor een examen of een sollicitatiegesprek. In dit geval zorgt stress ervoor dat je extra alert bent. Vaak neemt de stress onmiddellijk af als de spannende gebeurtenis voorbij is.

Als je over langere tijd stress ervaart door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk of een hele hectische periode in de relationele sfeer is er veel meer tijd nodig om er van te herstellen.
Bij een hele hevige stressreactie merk je al dat je langer de tijd nodig hebt om hier van te herstellen. Onvoldoende gelegenheid om te herstellen zorgt voor ongezonde stress.

Tegenwoordig komt er naast onze dagelijkse verplichtingen die veel stress op kunnen leveren ook veel informatie op ons af via het internet, de tv en radio en vooral de sociale netwerken. Zoveel dat het lastig wordt om je hoofd koel te houden. De technologie ontwikkelt zich zo snel dat we het nog amper bij kunnen houden. Dit in combinatie met de hoge verwachtingen in ons sociale en professionele leven kunnen ertoe leiden dat de mens ongezonde stress ontwikkelt.

Positieve invloed van bewegen

We brengen tegenwoordig veel tijd door zittend op kantoor, in de schoolbanken of achter de computer. Dit zittende leven heeft helaas negatieve gevolgen die we zeker niet moeten onderschatten. Ons lichaam heeft namelijk beweging nodig om ons te kunnen wapenen tegen stress en de gevolgen daarvan. Beweging is een goed medicijn tegen vermoeidheid;
je gaat je energieker voelen en het helpt je hoofd leeg te maken.

Bewegen/sporten heeft een positieve invloed op de toename van onder andere endorfine
en dopamine. Deze stofjes laten je beter voelen en het helpt de stress verminderen.
Bij het bewegen/sporten verhoogd de hartslag en ademhaling, dit activeert de aanmaak
van deze stofjes.

Naast beweging is ook voldoende ontspanning nodig om het lichaam weer te laten herstellen. Door te bewegen/sporten word je weliswaar vermoeid, maar daarnaast helpt het ook om de slaap te verbeteren. Slaaptekort is een bekend symptoom en soms zelfs de oorzaak van stress klachten. Op deze manier kan bewegen dus helpen de stress te doen verminderen.

Mocht je nou nooit wat aan sport gedaan hebben, op leeftijd zijn of het lastig vinden de stap naar de sportschool te maken? Het is nooit te laat om te beginnen met fysieke training om kracht en lichamelijke conditie op te bouwen. Bewegen helpt. Het is een bewezen behandeling voor vele ziekten – van diabetes tot artritis.

Therapy that works out
Therapy that works out

Ons doel

Veel mensen vinden het normaal gesproken al moeilijk genoeg om zichzelf te motiveren om actief te bewegen en naar de sportschool te gaan. Als we depressief, angstig, gestrest of andere psychische of emotionele problemen hebben, dan kan het dubbel zo moeilijk zijn. Ook al weet je dat sporten en actief bewegen je beter laat voelen, een depressie, angst, stress of burn-out beroofd je van de energie en motivatie die je nodig hebt om naar de sportschool te gaan.

Natuurlijk, een uur op een loopband staan of doelloos ronddwalen in de sportschool is voor niemand motiverend, maar de sportschool hoeft zeker niet saai te zijn. Met een op maat gemaakt trainingsprogramma en realistische doelstellingen helpen de coaches van Movement je niet alleen de stap naar de sportschool te maken, maar helpen wij je ook om je het plezier van sporten te ervaren.

Misschien heb jij bij bewegen in de sportschool een doemscenario in gedachten en durf jij daarom niet te gaan sporten. Wij laten je anders tegen deze situatie aan kijken. Je wordt bewust van het feit dat sporten iets is dat je voor jezelf doet. Wij laten je inzien dat iedereen ooit in de sportschool is begonnen met het idee om iets aan zichzelf te willen veranderen.

Als je mentale problemen ervaart of al geruime tijd of zelfs nog nooit in de sportschool bent geweest kun je jezelf niet te hoge doelen stellen. We beginnen daarom klein en stellen haalbare en motiverende korte termijn doelstellingen.Ons doel is om in een relatief korte periode van 6 tot 8 weken jou het plezier in sporten terug te geven. Samen nemen we die eerste stappen in de sportschool. Door de combinatie van beweging en cognitieve gedragstherapie ben je sneller in staat om weer met plezier zelfstandig te kunnen sporten.